download het jaarverslag als pdf bestand (1,2Mb), klik op het ikoon
Dit is het jaarverslag van de Stichting Mopti in Mali voor het jaar 2024.
Onze tien tuinen gaan prima.
Helaas kan Willem zelf de tuinen niet bezoeken, hij is afhankelijk van de rapportages van de equipe van de Stichting. Die equipe van vijf personen bezoekt regelmatig de tuinen en doet meestal verslag door middel van foto’s en de reportages tijdens de vergaderingen.
Die foto’s zijn niet altijd van goede kwaliteit. Zij maken de foto’s met hun telefoons, zij zijn bevreesd om een echt fototoestel te gebruiken om moeilijkheden met mogelijke jihadisten te voorkomen.
Er hebben zich dit jaar niet zoveel veranderingen voorgedaan. De tuinen doen het goed, de vrouwen zijn tevreden. Zij verbouwen diverse groenten, specerijen en fruit, die zij ofwel zelf gebruiken of op de markten in de omgeving verkopen.
Van tijd tot tijd worden er bezoekjes georganiseerd van groepen vrouwen van de ene tuin aan de andere en vice versa.
In sommige tuinen hadden we te maken met defecte pompen, in één tuin werd een pomp gestolen. Helaas hebben de vrouwen niet de middelen om deze problemen zelf te verhelpen en dus moet de Stichting bijspringen.
In het vorig jaar spraken we over een kudde olifanten die de tuin van Saredéra bezochten en daarbij voornamelijk schade berokkenden aan het hekwerk. Die olifanten zijn er nog steeds De dorpelingen hebben methodes om de dieren op afstand te houden.
Dit jaar brachten onze donateurs het formidabele bedrag van 28 275,75 euro binnen. Dat kwam onder andere door een grote bijdrage van een van onze trouwste donateurs. Het zijn de giften tussen 1 januari en 31 december 2024.
Onze decemberactie die eind november 2024 begon en tot eind januari 2025 doorliep bracht 24.421,50 euro op. Dit verklaart waarom bovenstaande bedragen niet gelijk zijn.
Het is absoluut fantastisch wij danken al onze donateurs, we zijn zo blij!
Ondanks hier en daar enige tegenslag was het jaar 2024 heel positief. De vrouwen werkten hard en boekten goede resultaten. Onze equipe is tevreden over het jaar 2024.
Dit was onze eerste tuin, we begonnen daar in 2007.
Het gaat goed in Sangubaka, we hadden geen speciale kosten daar, behalve dat Niangaly op enkele plekken het hek moest repareren.
De vrouwen verbouwen voornamelijk mint, pepers, uien, zoete aardappelen, bananen, gombo, papaja’s en andere groenten en fruit. We hebben niet te klagen.
Helaas gaan de vrouwen tegenwoordig liever niet naar Fatoma om hun producten te verkopen. De dinsdagse markt daar wordt gecontroleerd door Malinese militairen en Russen. Dat wordt door de vrouwen niet erg geapprecieerd omdat ze de kans lopen willekeurig te worden opgepakt door militairen en meegenomen ter ondervraging. De vrouwen laten zich echter niet uit het veld slaan. Om hun groenten te verkopen gaan de vrouwen de deuren langs.
De equipe reist vanwege de onveiligheid niet graag naar de tuin van Saredéra op ongeveer 35 kilometer van Sévaré. Indien mogelijk vragen we lokale mensen daar reparaties uit te voeren. Zo stuurden we een voorraadje zaden en bovendien een soort lantaarnpaal om de olifanten op afstand te houden. Dat schijnt aardig te lukken. De beesten zijn steeds in de buurt, maar ze laten nu de tuin en het hekwerk met rust.
We voorzagen de vrouwen van een portie zaden.
De vrouwen verbouwen er mint, blad voor zoete aardappels, papaja’s, citroengras en pepers.
Wat is Medina Coura toch altijd een weelderige tuin!
Toch hadden we enkele reparaties. In februari werd een gedeelte van de bekabeling gestolen, die moest worden vervangen. In oktober moest onze waterpomp worden vervangen, die was behoorlijk op leeftijd. Dat is normaal gesproken snel gepiept. De planten hebben natuurlijk doorlopend water nodig.
De tuin doet het verder fantastisch. Het blijft onze mooiste tuin. Het is een feest om doorheen te lopen, al kan Willem dat zelf in principe niet vanwege de onveiligheid.
Hun aanplant omvat een ruime sortering: kool, aardappels, rode biet, uien, peterselie, mint, papaja’s, tomaten en gombo (okra).
Ook de vrouwen in Dialangou hebben een prachtige tuin. Ze zijn sinds jaar en dag gespecialiseerd in sla, dat levert veel op. Maar ze verbouwen ook kool en papaja’s.
Op dringend verzoek van de vrouwen legde Niangaly twee nieuwe waterbassins aan.
Een gedeelte van de tuin werd niet gebruikt omdat de bassins te ver weg waren om te bevloeien. Dus dat is opgelost en de vrouwen zijn tevreden.
We hebben goede berichten van deze kleine tuin. Ondanks het geringe formaat vinden we er bananen, papaja’s gombo en nu ook wat sla.
Vorig jaar werd een waterpomp gestolen en vervangen door een nieuwe. Hij werd door Niangaly met beton beveiligd om diefstal te bemoeilijken. Nana, de president van de tuin had geen vertrouwen in de beveiliging van de tweede pomp en verwijderde hem tot die beveiliging op orde zou zijn. Nadat een nieuwe gardien was gevonden wilden we de pomp terugplaatsen, maar tot onze schrik bleek die tweede pomp gewoon verdwenen. Het werd niet duidelijk waar die pomp was gebleven. Na een vergadering van de equipe met Nana besloten wij toch maar een nieuwe pomp aan te schaffen. Niangaly beveiligde de pomp meteen met beton.
In de tuin groeien veel papaja’s, citronella, mint, uien en kool. Het gaat er inmiddels veel beter.
Na de problemen van vorig jaar gaat het nu veel beter. De vluchtelingen uit de regio hebben hun eigen watervoorziening. Toch vragen de vrouwen wel om een tweede watervoorziening, daar zijn we nog niet op ingegaan.
De vrouwen verbouwen veel wortelen, rode bieten, kool en het gaat er best goed.
En ja, die pompen. In de tuin van Barigondaga sneuvelde de pomp en moesten we een nieuwe installeren. Ook deze werd ter beveiliging in beton gegoten.
De vrouwen zijn vooral sterk in rijst. Maar verder verbouwt men veel uien en zoete aardappels met voornamelijk hun bladeren die gewild zijn in de keuken.
Het gaat heel goed met de tuinen, er zijn weinig bijzonderheden te melden. We hadden in meerdere tuinen problemen met gestolen of defecte waterpompen. Alles is opgelost. We kunnen alle materialen en de pompen hier in Mali aanschaffen. Het versturen van de materialen naar Sévaré gaat tegenwoordig zeer voorspoedig. Vandaag besteld en het komt morgen aan. Sommige dingen werken wonderbaarlijk goed, de busmaatschappijen nemen de producten mee vanuit Bamako. We zijn niet meer afhankelijk van verzenden met een container vanuit Nederland zoals dat vroeger ging.
Het gaat ons goed, naar omstandigheden zal het in 2025 niet anders zijn. We verwachten minder diefstal omdat de pompen beter zijn beveiligd.
Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR). Zo ook voor de Stichting Mopti. Wij geven al in elke nieuwsbrief aan dat men zich eenvoudig kan aan- of afmelden. Wij voegen nooit zonder toestemming een adres toe aan onze adreslijst! Voor vragen en opmerkingen staan wij open.
Onze website hebben wij van een extra beveiliging voorzien (SSL), herkenbaar aan het groene slotje in de adresregel. De Stichting maakt geen gebruik van cookies.
Zie ook de Privacyverklaring op de website.
Adresgegevens
Stichting Mopti
Rustenburgerstraat 110
1073 GH Amsterdam
email: info@mopti.eu
Heel veel dank aan de donateurs die ons werk mogelijk maken.
Qua giften was het een uitzonderlijk goed jaar. Wij ontvingen met de decemberactie bijzonder veel bijdragen van onze donateurs. Daarvoor zijn wij hen natuurlijk bijzonder dankbaar.
Het bestuur van de Stichting bestaat uit
Rob van Gerve, voorzitter
Mar Oomen, secretaris
Willem Snapper, penningmeester
De laatste woont in Mali en is rechtstreeks betrokken bij de projecten.
De bestuursleden worden niet door de Stichting Mopti betaald.
In Mali bestaat de equipe, die met het dagelijkse beheer is belast, uit:
Baba Traoré
Makan Traoré
Gouro Sow
Garba Guindo
Abdoulaye Niangaly
Eve {Awa} Banou
Willem Snapper (algemene supervisie en onbezoldigd)
De leden van de equipe ontvangen elke maand een salaris. De hoogte daarvan is in overleg met hen vastgesteld.
Zij hebben als taak de tuinen regelmatig te bezoeken, te controleren, de vrouwen voor te lichten en hen te helpen bij hun werkzaamheden. De salarissen zijn de grootste kostenpost van de Stichting Mopti.
Meer informatie vindt u tevens op de website van de Stichting Mopti: www.mopti.eu
Deze website is niet altijd up-to-date.
Willem schrijft elke maand een nieuwsbrief (laatste nieuws). Alle activiteiten rond de projecten komen in de nieuwsbrieven aan de orde. Voor de rest gaan zij ook over politiek, over het leven in Mali en over hemzelf. U kunt zich daar via de mail op abonneren.
Sinds het voorjaar 2024 publiceren wij dat nieuws niet meer op onze websites.
Oude nieuwsbrieven vindt u op de website www.mopti.nl onder het kopje nieuwsbrieven.