Jaarverslag Stichting Mopti 2023

Direct naar beneden voor balans en resultaten klik hier.

download het jaarverslag als pdf bestand (0,6Mb), klik op het ikoon download jaarverslag 

Inleiding

Dit is het jaarverslag van de Stichting Mopti in Mali voor het jaar 2023.

Het jaarverslag komt met een kleine vertraging. Dat komt omdat Willem enkele maanden flink ziek is geweest en vooral veel moeite had met het financiële gedeelte. Gelukkig gaat het hem nu veel beter. Nog altijd hebben we in Sévaré te maken met voortdurende problemen met de stroomuitval, gemiddeld genomen hebben we maar een uur of vier per dag stroom en dat duurt al zeker driekwart jaar, misschien wel langer.

Ondanks alle onrust in Mali lopen onze tien tuinen gewoon door. Willem kan de tuinen nog steeds niet bezoeken, hij is nog bijna de enige witte persoon in de omgeving. Een kans op ontvoering is aanwezig en om de gevaren voor de vrouwen in de tuinen te beperken is het beter dat hij zijn neus daar niet laat zien. Maar hij wordt natuurlijk fantastisch vertegenwoordigd door de zeskoppige equipe van de Stichting Mopti, die elke week de ronde doet.
De situatie is het afgelopen jaar niet of nauwelijks veranderd. In de tien tuinen verbouwen de vrouwen nog altijd een heel gamma aan groeten en fruit, dat zij of zelf gebruiken of op de lokale markten verkopen.
In het jaar 2023 moesten we wel behoorlijk investeren in onderhoud. Zoals gewoonlijk hebben de vrouwen nauwelijks of geen financiële reserves. De stichting is verplicht om bij te springen opdat de tuin overleeft. Gelukkig blijven onze donateurs ons ondersteunen. Daar zijn wij en de vrouwen in de tuinen zeer dankbaar voor.
Een raar probleem deed zich voor in Saredéra. Een kudde olifanten verschafte zich toegang tot de tuin en deed zich tegoed aan de planten. Vervelend daarbij was dat zij een groot deel van het hekwerk vernielden.
In dit jaarverslag vindt u foto’s die door onze equipe met hun telefoons werden gemaakt. De kwaliteit daarvan is van mindere kwaliteit. Ze hebben wel beschikking over een beter fototoestel, maar dat durven zij in de tuinen niet te gebruiken.

Financieel

De donateurs hebben ons in 2023 niet bepaald in de steek gelaten. De giften over het hele jaar 2023 bedroegen ruim 20.000 euro! Iets minder dan in het jaar 2022, maar we doen het ermee. Enorm veel dank voor uw steun, geweldig!

De tuinen

Ondanks hier en daar enige tegenslag was het jaar 2023 heel positief. De vrouwen werkten hard en boekten goede resultaten. Dat is best bijzonder!
Een aantal keren organiseerde onze equipe bezoeken van groepen vrouwen aan andere tuinen om inspiratie en motivatie op te doen.
Ze steken technieken op in de praktijk over zaaien, verzorgen en dat soort dingen. Dat is zeer leerzaam en alle vrouwen zijn steeds heel blij met deze bezoekjes.

Sangubaka

Dit was onze eerste tuin en hij stamt uit 2007. Het gaat goed in Sangubaka, we hadden geen speciale kosten daar, de vrouwen verbouwen voornamelijk mint, pepers, uien, bananen, gombo, papaja’s en andere groenten en fruit.

 

 

 

 

 

Saredéra

We deden het gebruikelijke onderhoud aan de maisonnette, het aansmeren van scheuren van de cementen laag aan de buitenkant van het banco gebouwtje. We schaften een voorraadje zaden aan voor in de tuin. De grootste kostenpost was de schade die een kudde olifanten had aangebracht, voornamelijk moesten grote delen van het hekwerk worden gerepareerd of vervangen. Ook hier gaat het wel goed. Het is niet onze mooiste tuin, ze verbouwen veel mint, patat (blad zoals spinazie), citronella, en pepers. Helaas zijn bezoeken daar moeilijk in verband met de veiligheid. De vrouwen hebben daar niet zoveel last van, maar onze equipe kan er alleen met ruggenspraak naar toe.

Hiernaast,
helaas is dit de beste foto die ik van Saredéra had uit 2023

Médina CouraMédina Coura

Medina Coura is eigenlijk al jaren onze mooiste tuin.
Alles schiet er uit de grond, de vrouwen daar hebben groene handen! Ze verbouwen kool, aardappels, rode biet, uien, peterselie, mint, papaja’s, soms tomaten, gombo. Ze hebben twee waterbronnen, een door ons aangelegde put met pomp en een door een NGO gedoneerde forage met pomp, alle twee op zonne-energie.

De forage is een methode anders dan het graven van een put, er wordt machinaal of handmatig een gat geboord waarin de pomp wordt neergelaten. Deze methode is veel en veel goedkoper dan het slaan van een put.

Het boren van een forageHiernaast: vrouwen in Médina Coura

 

 

 

 

 

 

 

 

Dialangou

Dialangou wedijvert vaak met de tuin van Medina Coura wie het ’t beste doet. Het is vooral de tuin van de sla. Daar zijn de vrouwen vooral gespecialiseerd in de verbouw van sla. Dat doet het heel goed op de markten in Mopti en Sévaré. Ook hier vinden vrouwen uit andere tuinen inspiratie en passen dat toe in hun eigen tuin. Verder verbouwen zij in Dialangou veel kool, uien en papaja’s.

 

 

 

Walirdé

In april werd de pomp uit onze put gestolen. Het zijn gewilde objecten, ze zijn makkelijk door te verkopen en ze zijn niet te achterhalen. Er zat dus weinig anders op dan een nieuwe aan te schaffen. Met beton werd de pomp beveiligd, zodat die minder gemakkelijk kon worden ontvreemd. Later verwijderde de presidente de andere pomp en nam die om hem te beschermen mee naar haar huis. Toen we besloten die pomp terug te plaatsen en ter plekke beter te beveiligen, bleek die pomp verdwenen. Dat probleem is nog niet opgelost en de vrouwen daar moeten het dus met één pomp doen. Het is een vreemde zaak. Het is voor iedereen heel jammer.
De Belgen hebben niet meer geholpen met aardappelen, vanwege de onveiligheid is het voor hen moeilijk om door te gaan. In de tuin groeien veel papaja’s, uien en kool.

Het AVPS-project van Walirdé

Het gaat dit jaar beter met de watervoorziening. De vluchtelingen die er een paar jaar geleden uit de regio zijn neergestreken kregen hun eigen pomp van de UNHCR en ze hoeven geen water meer te halen bij onze waterpunten. Zo houden onze vrouwen dus meer water over voor de planten. Dat probleem is dus voor een gedeelte opgelost. Men is evenwel geïnteresseerd in een eigen tweede forage.

In de regio vond een kamikazeactie plaats door jihadisten, ze hadden het gemunt op de Russische huurlingen van de Wagnergroep, wier kamp niet zover verwijderd is. De explosie was gigantisch, huizen in de nabijheid bleken geruïneerd en het golfplaten dak van ons schooltje in Walirdé werd gedeeltelijk weggeblazen. Daar ging een flink bedrag op aan reparatiekosten. In de loop van het jaar moest de stichting nog enkele keren bijspringen.

Barigondaga

Het gaat goed in de tuin van Barigondaga. Een gedeelte van de tuin wordt gebruikt voor de verbouw van rijst en er worden veel uien geteeld.

 



 

 

 

Komongalou

We hadden niet zoveel omzien naar de tuin van Komongalou. Niangaly verrichtte enkele kleine reparaties aan de buizen die de bassins verbinden. Hij verving ook een onderdeel van de pomp en bracht tevens een betonnen beveiliging aan tegen diefstal.
Er wordt flink gewerkt.
Een nieuw probleem dat zich aandient is dat de gemeente in de omgeving bezig is met verkaveling. Dat moeten we wel goed in de gaten houden.

Hiernaast het huisje in de tuin van Komongalou met de zonnepanelen, vooraan de toegangspoort.

 

De tuin van de Tamasheq

De kleine tuin van de Tamasheq doet het volgens de equipe redelijk tot goed. Er val niet veel te rapporteren. In de regentijd is het steeds de gombo die goed gedijt.

Ze hebben er een klein huisje met de zonnepanelen op het dak. De forage bevindt zich binnen, inclusief de pomp.

 

 

 

 

De tuin bij Tiamoye

Hier werd in april ook een pomp gestolen. Daar moesten we dus een nieuwe voor aanschaffen. Nadat die was geïnstalleerd bracht Niangaly ook een betonnen beveiliging aan.
En in april werd een tweede pomp aangeschaft en een forage geboord. Dus de vrouwen zijn erg tevreden. Ook deze pomp werd met beton beveiligd.

De tuin doet het goed, de vrouwen verbouwen veel gombo, sla, wortelen en uien, maar ook mint, pepertjes en papaja’s.

 

 

De tuinen tot slot

We hadden dit jaar vrij veel tegenslag, maar gelukkig konden wij het velen. Er werden diverse pompen gestolen en dat konden wij tot onze vreugde goed opvangen.
Ook dit jaar werden diverse uitwisselingen georganiseerd tussen de tuinen, die uitwisselingen werken voor de vrouwen erg motiverend.

Hieronder Barigondaga met de dijk op de achtergrond.

Andere projecten van de Stichting Mopti.

Association Benkadi

De Stichting Mopti heeft besloten niet door te gaan met de groep gehandicapten in Mopti. Het lukt de mensen niet om hun project financieel rond te krijgen. Het is jammer, maar wij houden het niet vol om ze verder te ondersteunen.

Vooruitzichten en plannen voor het jaar 2024

Tot juni 2024 hadden we behoorlijk wat onderhoud en anderszins. In Tiamoye installeerden we een tweede forage met pomp. In Barigondaga is de pomp vastgelopen en die moesten we vervangen. Op de korte termijn kregen we de oude pomp niet goed aan de praat. In Medina Coura werd een stuk bekabeling gestolen, die is vervangen en beter beveiligd. Het is een probleem dat steeds weer terugkomt. De armoede in het land drijft mensen tot banditisme. Ook in Walrdé werd een pomp gestolen, de tweede pomp "verdween", er moet nog worden uitgezocht wat er daarmee gebeurde.

Persoonsgegevens (AVG)

Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR). Zo ook de Stichting Mopti. Wij geven al in elke nieuwsbrief aan dat men zich eenvoudig kan aan- of afmelden. Wij voegen nooit zonder toestemming een adres toe aan onze adreslijst! Voor vragen en opmerkingen staan wij open.
Onze website hebben wij van een extra beveiliging voorzien (SSL), herkenbaar aan het groene slotje in de adresregel. De Stichting maakt geen gebruik van cookies.
Zie ook de Privacyverklaring op de website.

Adresgegevens
Stichting Mopti
Rustenburgerstraat 110
1073 GH Amsterdam
email: info@mopti.eu

Bij de cijfers

Onze donateurs zijn ons bepaald niet vergeten. Wij ontvingen met de decemberactie veel bijdragen. Daarvoor zijn wij hen bijzonder dankbaar.

Beloningen

Het bestuur van de Stichting bestaat uit
Rob van Gerve, voorzitter
Mar Oomen, secretaris
Willem Snapper, penningmeester
De laatste woont in Mali en is rechtstreeks betrokken bij de projecten.
De drie bestuursleden zijn onbezoldigd en ontvangen dus geen geld van de Stichting Mopti.

In Mali bestaat de equipe, die met het dagelijkse beheer is belast, uit:
Baba Traoré
Makan Traoré
Gouro Sow
Garba Guindo
Abdoulaye Niangaly
Eve {Awa} Banou
Willem Snapper (algemene supervisie en onbezoldigd)

Informatie

Meer informatie vindt u tevens op de website van de Stichting Mopti: www.mopti.eu
Deze website is niet altijd up-to-date.
Willem schreef elke maand een nieuwsbrief, maar is daarmee gestopt. Voornamelijk vanwege zijn gezondheid. Nieuws verschijnt nu nog min of meer onregelmatig. Daarin schrijft hij over de tuinen maar ook over zijn leven en een beetje over de politiek. U kunt zich daar via de mail op abonneren, de oude nieuwsbrieven vindt u altijd nog op de website www.mopti.nl onder het kopje nieuwsbrieven.

 

De cijfers: